Obiady zapewnia Caternig 7 Heaven.

Cena obiadu 7 zł 40 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.

Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.

Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.

MENU W OKRESIE 03.02.2025 - 07.02.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Rosół z makaronem 400ml (wywar drobiowy, marchew, makaron dwujajeczny, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, por, sól, pieprz) Pulpeciki duszone z mięsa mieszanego, gotowane w sosie śmietanowym (mięso z łopatki wieprzowej, jajko, mąka, bułka tarta, śmietana 12%) 100g Ryż 180g Zasmażana marchewka z groszkiem 100g Jogurt owocowy 150g 1,3,9 1110 kcal
Wtorek Zupa pomidorowa z ryżem 400 ml (wywar drobiowy, pomidory, marchew, pietruszka, śmietana 18%, przecier pomidorowy, ryż) Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo- szpinakowym - 1,3,4,7,9 1051 kcal
Środa Zupa kalafiorowa 400ml (wywar drobiowy, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, sól, pieprz) Roladki drobiowe duszone w sosie pieczeniowym (filet z piersi kurczaka, ser żółty, jogurt naturalny sól, pieprz) 100g Kluski śląskie 180g (jajka, mąka, ziemniaki, olej sól) Surówka z sałaty pekińskiej i ogórka kiszonego 100g Ciasto jogurtowe 100g (, mąka, jajka, cukier, masło, olej, wanilia, jogurt naturalny) 1,3,7,9 1097 kcal
Czwartek Żurek 400ml (wywar drobiowy, imbir, marchew, włoszczyzna, kiełbasa, ziemniaki, majeranek, śmietana 12%) Ryż z musem jabłkowym i jogurtem 380g (ryż, jabłka, cynamon, jogurt naturalny, cukier waniliowy) - 1,3,7,9 1033 kcal
Piątek Wiosenna zupa z ziemniakami (wywar drobiowy, ziemniaki, marchew, groszek, kukurydza, włoszczyzna, jogurt naturalny, pietruszka) Puree ziemniaczane 180g (ziemniaki, masło, sól) Filet z dorsza smażony w panierce 100g (dorsz, bułka tarta, jajko, mleko, sól, pieprz) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi 100g - 1,3,7,9 1047 kcal

MENU W OKRESIE 10.02.2025 - 14.02.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa gulaszowa 400ml (wywar mięsny, włoszczyzna, przecier pomidorowy, jogurt naturalny, cebula) Chrust drobiowy w cieście naleśnikowym 100g (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, mąka, jajko) Ziemniaki gotowane z koprem 180g Surówka z białej kapusty i marchewki 100g - 1,3,7,9 1110 kcal
Wtorek Zupa zacierkowa 400ml (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula, jogurt naturalny) Kotlet mielony 100g(mięso wieprzowe, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja) Ziemniaki puree 180g Buraczki zasmażane 100g Owoc sezonowy 100g 1,3,7,9 1090 kcal
Środa Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana jogurtem 400ml (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, wywar drobiowy, seler, cebula, jogurt naturalny) Gulasz wieprzowy 100g (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza bulgur 180g Surówka z marchwi i jabłka 100g - 1,3,7,9 1057 kcal
Czwartek Zupa jarzynowa zabielana jogurtem 400 ml (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny) Naleśniki z dżemem owocowym 400g Herbata z cytryną 250ml 1,3,7,9 1111 kcal
Piątek Zupa ziemniaczana z boczkiem 400ml (ziemniaki, wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka, boczek wieprzowy) Kotlet z dorsza 100g Ziemniaki gotowane 180g Surówka z sałaty lodowej i ogórka 100g - 1,3,4,7,9 1062 kcal

MENU W OKRESIE 27.01.2025 - 31.01.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa szczawiowa 400ml (wywar drobiowy, ziemniaki, jaja kurze, sól, pieprz, szczaw, marchew, pietruszka seler, ziemniaki, por, śmietana 18%) Makaron łazanki z mięsem i kapustą (makaron łazanki, kapusta kiszona, pieczarki, łopatka wieprzowa, cebula, sól, pieprz) 380g - 1,3,7,9 1040 kcal
Wtorek Zupa koperkowa z ryżem 400ml (wywar drobiowy, kurczak tuszka, ryż biały, marchew, pietruszka, koper ogrodowy, sól, pieprz) Gulasz drobiowy (pierś z kurczaka, papryka, cukinia, przecier pomidorowy, bazylia, sól, pieprz) 100g Kopytka 180g (jajka, ziemniaki, mąka, sól) Surówka z marchewki z jogurtem naturalnym 100g Jabłko 70g 1,3,7,9 1044 kcal
Środa Kapuśniak 400ml (kapusta kiszona, wywar drobiowy, kminek, sól, pieprz, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki) Devolay z piersi kurczaka z serem 100g (pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, sól, pieprz) Kasza gryczana prażona 180g Surówka z kapusty pekińskiej 100g - 1,3,7,9 1094 kcal
Czwartek Zupa ogórkowa z ziemniakami 400ml (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, mięso z ud kurczaka, śmietana, seler korzeniowy, cebula) Naleśniki z serem białym i polewką jogurtowo brzoskwiniową (mleko, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, brzoskwinia, mąka, jaja, olej) 400g Herbata z cytryną 150ml 1,3,7,9 1144 kcal
Piątek Zupa fasolowa 400ml (fasola nasiona suche, wywar drobiowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por, sól, pieprz) Kotlet z dorsza pieczony, smażony 100g (dorsz, mąka, jajko, pietruszka, marchew, sól, pieprz) Ziemniaki gotowane 180g Marchewka z groszkiem gotowana 100g - 1,3,4,7,9 1132 kcal

Lista alergenów

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne;
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne;
  5. orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. soja i produkty pochodne;
  7. mleko i produkty pochodne;
  8.  orzechy;
  9. seler i produkty pochodne;
  10. gorczyca i produkty pochodne;
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. dwutlenek siarki;
  13. łubin;
  14. mięczaki

Regulamin korzystania z  gorącego posiłku

§ 1

 Postanowienia ogólne

 Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

  1. Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
  2. Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
  3. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
  4. Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
  5. Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
  6. Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
  7. Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
  8. Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która  dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym  tydzień, którego jadłospis dotyczy.
  9. Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku          

 

§ 2

 Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole

  1. Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
  2. Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
  • zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
  • złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
  1. Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

§ 3

Zasady odpłatności za gorący posiłek

  1. Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
  2. Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
  3. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
  4. Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca  następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły  92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
  5. Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.

 § 4

Informacja o czasowej niezdolności ucznia

Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.

  1. W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
  2. W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.

§ 5

Zasady zachowania w jadalni

  1. Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
  2. Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
  3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
  4. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły

§ 6

Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

  1. zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
  2. kulturalnego spożywania posiłków,
  3. zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
  4. kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
  5. używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

 § 7

  1. Zabrania się w jadalni:
  • pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
  • wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
  • popychania, szarpania, biegania,
  • niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
  • korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
  1. W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.

 

 § 8

Postanowienia końcowe

 W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.

Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.

Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.

Zgody są dostępne u wychowawców klas.