Obiady zapewnia Bar u Bogusi.

Cena obiadu 5 zł 00 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.

Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.

Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.

MENU W OKRESIE 14.10.2024 - 18.10.2024

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Dzień Edukacji Narodowej - - - -
Wtorek Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakiem łazanki z kiełbasą i cebulką, marchewka z jogurtem kompot owocowy dosładzany miodem akacjowym 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1009 kcal
Środa Zupa pomidorowa z ryżem gołąbek bez zawijania z kapustą w sosie pieczarkowym, ziemniaki gotowane z koperkiem, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z cebulką z musztardą miodową - 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1221 kcal
Czwartek Czerwony barszcz zabielany z ziemniakiem szaszłyk wieprzowy, musztarda stołowa, kasza bulgur, sos cebulowy, surówka z czerwonej kapusty z niskokalorycznym majonezem - 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1321 kcal
Piątek Zupa grochowa z wędzonką klops rybny z dorsza z dodatkiem tuńczyka i szczypiorku - duszony w sosie maślanym, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty herbata czarna z cytryną dosładzana miodem wielokwiatowym 1,2,3,4,6,7,8,9,10,11,13,14 1201 kcal

MENU W OKRESIE 21.10.2024 - 25.10.2024

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakiem udko pieczone z marynaty, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki z jogurtem - 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1089 kcal
Wtorek Krupnik na kaszy jęczmiennej z ziemniakiem spagetti bolognese w posypce z tartego żółtego sera gouda, gruszka herbata owocowa słodzona miodem spadziowym 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1097 kcal
Środa Zupa fasolowa na wędzonce z ziemniakiem podudzie faszerowane, puree ziemniaczane, kapusta zasmażana - 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1175 kcal
Czwartek Zupa gołąbkowa z ziemniakiem kartacze z podlasia z mięsem w okrasie ze skwarkami z boczku z cebulką, surówka z kiszonej kapusty z papryką i cebulką - 1,3,5,6,7,8,9,10,11,13 1295 kcal
Piątek Kapuśniak na kiszonej kapuście kotlet rybny z dorsza z dodatkiem natki pietruszki, puree ziemniaczane, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z cebulką napój cytrynowy słodzony miodem wielokwiatowym 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,13,14 1189 kcal

Uzupełnienie:

Oprócz wykazanych w menu alergenów,mogą zawierać śladowe ilości:

Soja i pochodne-6

Orzechy i pochodne-8

Gorczyca i pochodne-10

Nasiona sezamu i pochodne-11

Dwutlenek siarki i siarczyny-12

Łubin i pochodne-13

Lista alergenów

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
  9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Regulamin korzystania z  gorącego posiłku

§ 1

 Postanowienia ogólne

 Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

  1. Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
  2. Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
  3. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
  4. Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
  5. Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
  6. Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
  7. Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
  8. Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która  dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym  tydzień, którego jadłospis dotyczy.
  9. Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku          

 

§ 2

 Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole

  1. Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
  2. Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
  • zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
  • złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
  1. Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

§ 3

Zasady odpłatności za gorący posiłek

  1. Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
  2. Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
  3. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
  4. Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca  następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły  92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
  5. Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.

 § 4

Informacja o czasowej niezdolności ucznia

Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.

  1. W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
  2. W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.

§ 5

Zasady zachowania w jadalni

  1. Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
  2. Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
  3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
  4. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły

§ 6

Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

  1. zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
  2. kulturalnego spożywania posiłków,
  3. zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
  4. kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
  5. używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

 § 7

  1. Zabrania się w jadalni:
  • pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
  • wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
  • popychania, szarpania, biegania,
  • niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
  • korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
  1. W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.

 

 § 8

Postanowienia końcowe

 W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.

Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.

Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.

Zgody są dostępne u wychowawców klas.