główna zawartość strony

Obiady zapewnia Caternig 7 Heaven.

Cena obiadu 7 zł 40 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.

Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.

Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.

MENU W OKRESIE 7.01.2025 - 10.01.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Święto Trzech Króli - - - -
Wtorek Rosół z makaronem 400ml (wywar drobiowy, marchew, makaron dwujajeczny, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, por, sól, pieprz) Pulpeciki duszone z mięsa mieszanego, gotowane w sosie śmietanowym (mięso z łopatki wieprzowej i wołowiny, jajko, mąka, bułka tarta, śmietana 12%) 100g Ryż curry 180g Warzywa z bułką i masełkiem 100g (Marchew, brokuł, kalafior, masło 82% tłuszczu, bułka tarta) Jogurt naturalny z owocami 150g 1,3,9 1110 kcal
Środa Zupa marchewkowa z dynią i kaszą jaglaną 400ml (wywar drobiowy, imbir, marchew, włoszczyzna, dynia, kasza jaglana, śmietana 12%) Puree ziemniaczane 180g (ziemniaki, masło, sól) Filet z dorsza smażony w panierce 100g (dorsz, bułka tarta, jajko, mleko, sól, pieprz) Surówka z kiszonej kapusty 100g - 1,3,4,7,9 1021 kcal
Czwartek Zupa pomidorowa z ryżem 400 ml (wywar drobiowy, pomidory, marchew, pietruszka, śmietana 18%, przecier pomidorowy, ryż) Roladki drobiowe duszone w sosie pieczeniowym (filet z piersi kurczaka, ser żółty, jaja kurze, jogurt naturalny sól, pieprz) 100g Kluski śląskie 180g (jajka, mąka, ziemniaki, olej sól) Warzywa pieczone 100g (cukinia papryka, bakłażan) Szarlotka domowa 100g (jabłka, mąka, jajka, cukier, masło, olej, wanilia, cytryna) 1,3,7,9 1097 kcal
Piątek Zupa kalafiorowa 400ml (wywar drobiowy, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler korzeniowy, sól, pieprz) Ryż z musem jabłkowym i jogurtem 380g (ryż, jabłka, cynamon, jogurt naturalny, cukier waniliowy) - 1,3,7,9 1113 kcal

MENU W OKRESIE 13.01.2025 - 17.01.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa gulaszowa 400ml (wywar mięsny, włoszczyzna, przecier pomidorowy, jogurt naturalny, cebula) Chrust drobiowy 100g (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko) Ziemniaki zapiekane 180g Surówka z białej kapusty i marchewki 100g - 1,3,7,9 1111 kcal
Wtorek Zupa zacierkowa 400ml (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula. Jogurt naturalny) Kotlet mielony 100g(mięso wieprzowe, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja) Ziemniaki puree 180g Buraczki zasmażane 100g kisiel owocowy 1,3,7,9 1090 kcal
Środa Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana jogurtem 400ml (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, wywar drobiowy, seler, cebula, jogurt naturalny) Bitki wieprzowe duszone 100g (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza bulgur 180g Surówka z marchwi i jabłka 100g - 1,3,7,9 1057 kcal
Czwartek Zupa jarzynowa zabielana jogurtem 400 ml (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny) Naleśniki z dżemem owocowym 400g Kompot 250ml 1,3,7,9 1121 kcal
Piątek Zupa ziemniaczana z boczkiem 400ml (ziemniaki, wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka, boczek wieprzowy) Kotlet z dorsza w sosie pomidorowym 100g Ryż 180g Surówka z ogórka kiszonego 100g - 1,3,4,7,9 1162 kcal

MENU W OKRESIE 20.01.2025 - 24.01.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa koperkowa 400ml (marchew, ziemniaki, koper, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny) Pierogi z białym serem i jogurtem naturalnym 380g (mąka, sól, jogurt naturalny, ser biały) Owoc sezonowy 70g 1,3,7,9 1069 kcal
Wtorek Zupa pomidorowa z makaronem 400 ml (makaron, wywar drobiowy, pietruszka, jogurt naturalny, seler korzeniowy, cebula, przecier pomidorowy) Kotlet schabowy panierowany 100g (mąka, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mleko, sól, bułka tarta) Ziemniaki gotowane 180g Surówka mix sałat (pomidor, ogórek, sałata) 100g - 1,3,7,9 1089 kcal
Środa Zupa zalewajka 400ml (kiełbasa, wywar mięsny, zakwas barszczu białego, włoszczyzna, jogurt naturalny, ziemniaki) Filet z miruny smażony 100g (mąka, jajko, mięso wieprzowe, olej rzepakowy, mleko, sól, bułka tarta) Ryż 180g Surówka z kapusty kiszonej 100g (kapusta, marchew) - 1,3,4,7,9 1122 kcal
Czwartek Zupa grochowa 400ml (ziemniaki, seler, wywar mięsny, marchew, groch, pietruszka, cebula, por) Spaghetti bolognesse 400g (mięso wieprzowe, makaron, passata pomidorowa, marchew, seler naciowy) Kompot owocowy 1,3,7,9 1089 kcal
Piątek Zupa meksykańska 400ml (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, kukurydza, fasola biała) Pieczone udko z kurczaka w sosie własnym 100g (olej rzepakowy, sól, liść laurowy) Ziemniaki 180g Surówka z białej kapusty 100g - 1,3,7,9 1157 kcal

MENU W OKRESIE 27.01.2025 - 31.01.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa szczawiowa 400ml (wywar drobiowy, ziemniaki, jaja kurze, sól, pieprz, szczaw, marchew, pietruszka seler, ziemniaki, por, śmietana 18%) Makaron łazanki z mięsem i kapustą (makaron łazanki, kapusta kiszona, pieczarki, łopatka wieprzowa, cebula, sól, pieprz) 380g - 1,3,7,9 1040 kcal
Wtorek Zupa koperkowa z ryżem 400ml (wywar drobiowy, kurczak tuszka, ryż biały, marchew, pietruszka, koper ogrodowy, sól, pieprz) Gulasz drobiowy (pierś z kurczaka, papryka, cukinia, przecier pomidorowy, bazylia, sól, pieprz) 100g Kopytka 180g (jajka, ziemniaki, mąka, sól) Surówka z marchewki z jogurtem naturalnym 100g Jabłko 70g 1,3,7,9 1044 kcal
Środa Kapuśniak 400ml (kapusta kiszona, wywar drobiowy, kminek, sól, pieprz, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, ziemniaki) Devolay z piersi kurczaka z serem 100g (pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, sól, pieprz) Kasza gryczana prażona 180g Surówka z kapusty pekińskiej 100g - 1,3,7,9 1094 kcal
Czwartek Zupa ogórkowa z ziemniakami 400ml (ziemniaki, ogórek kiszony, marchew, pietruszka, mięso z ud kurczaka, śmietana, seler korzeniowy, cebula) Naleśniki z serem białym i polewką jogurtowo brzoskwiniową (mleko, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, brzoskwinia, mąka, jaja, olej) 400g Herbata z cytryną 150ml 1,3,7,9 1144 kcal
Piątek Zupa fasolowa 400ml (fasola nasiona suche, wywar drobiowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, por, sól, pieprz) Kotlet z dorsza pieczony, smażony 100g (dorsz, mąka, jajko, pietruszka, marchew, sól, pieprz) Ziemniaki gotowane 180g Marchewka z groszkiem gotowana 100g - 1,3,4,7,9 1132 kcal

Lista alergenów

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne;
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne;
  5. orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. soja i produkty pochodne;
  7. mleko i produkty pochodne;
  8.  orzechy;
  9. seler i produkty pochodne;
  10. gorczyca i produkty pochodne;
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. dwutlenek siarki;
  13. łubin;
  14. mięczaki

Regulamin korzystania z  gorącego posiłku

§ 1

 Postanowienia ogólne

 Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

  1. Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
  2. Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
  3. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
  4. Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
  5. Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
  6. Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
  7. Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
  8. Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która  dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym  tydzień, którego jadłospis dotyczy.
  9. Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku          

 

§ 2

 Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole

  1. Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
  2. Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
  • zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
  • złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
  1. Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

§ 3

Zasady odpłatności za gorący posiłek

  1. Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
  2. Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
  3. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
  4. Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca  następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły  92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
  5. Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.

 § 4

Informacja o czasowej niezdolności ucznia

Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.

  1. W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
  2. W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.

§ 5

Zasady zachowania w jadalni

  1. Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
  2. Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
  3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
  4. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły

§ 6

Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

  1. zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
  2. kulturalnego spożywania posiłków,
  3. zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
  4. kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
  5. używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

 § 7

  1. Zabrania się w jadalni:
  • pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
  • wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
  • popychania, szarpania, biegania,
  • niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
  • korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
  1. W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.

 

 § 8

Postanowienia końcowe

 W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.

Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.

Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.

Zgody są dostępne u wychowawców klas.