główna zawartość strony

Obiady zapewnia Caternig 7 Heaven.

Cena obiadu 7 zł 40 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.

Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.

Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.

MENU W OKRESIE 01.09.2025 - 05.09.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2025/2026 - - - -
Wtorek Zupa krupnik z kaszą jęczmienną (kości, wywar ziemniaki seler korzeniowy 9 por marchew pietruszka, korzeń kasza jęczmienna, perłowa 1 jogurt naturalny 7 cebula koper ogrodowy) Smażony kotlet z piersi kurczaka w panierce z ziemniakami i surówką z mixu sałat (ziemniaki mięso z piersi kurczaka pomidory mix sałat ogórek olej rzepakowy uniwersalny jaja kurze 3 bułka tarta 1 mąka pszenna 1) - 1,3,7,9 1019 kcal
Środa Barszcz ukraiński z fasolą (kości, wywar burak seler korzeniowy 9 marchew por fasola biała jogurt naturalny 7 koper) Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-brzoskwiniową (mleko spożywcze 7 mąka pszenna 1 olej rzepakowy uniwersalny, brzoskwinia ser twarogowy półtłusty 7 jogurt naturalny 7, miód pszczeli) Kompot wieloowocowy 1,3,7,9 1023 kcal
Czwartek Zupa koperkowa z ryżem (kości, wywar seler korzeniowy 9 pietruszka, korzeń por marchew ryż biały koper ogrodowy jogurt naturalny) Gotowane pulpety w sosie pieczarkowym, kasza gryczana, tarta marchew z jabłkiem (mięso z ud kurczaka wieprzowina, łopatka kasza gryczana prażona marchew jogurt naturalny 7 pieczarka biała olej rzepakowy uniwersalny seler korzeniowy 9 pietruszka, liście cytryna) - 1,3,7,9 1026 kcal
Piątek Zupa jarzynowa z soczewicą i zacierkami (kości, wywar makaron 1, seler korzeniowy 9 por marchew pietruszka, korzeń soczewica, czerwona cebula jogurt naturalny 7 pietruszka, liście koper) Dorsz w panierce z kolorowym puree i surówką z ogórka kiszonego (ziemniaki ogórek kiszony dorsz, świeży 4 brokuły mleko spożywcze 7 jaja kurze 3 bułka tarta 1 masło ekstra 7 mąka pszenna) Ciasto drożdżowe 1,3,4,7,9 1026 kcal

MENU W OKRESIE 08.09.2025 - 12.09.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą ziemniaki zakwas z mąki żytniej 1 kiełbasa podwawelska seler korzeniowy 9 pietruszka, korzeń marchew cebula jogurt naturalny 7 Spaghetti bolognesse z makaronem przecier pomidorowy wieprzowina, łopatka makaron bezjajeczny 1 marchew pietruszka, korzeń seler korzeniowy 9 olej rzepakowy uniwersalny - 1,3,7,9 1015 kcal
Wtorek Rosół z makaronem kości, wywar makaron dwujajeczny 1,3 seler korzeniowy 9 marchew pietruszka, korzeń cebula Nuggetsy z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej ziemniaki mięso z piersi kurczaka, bez skóry ogórek, sałata pekińska pomidor, jogurt naturalny 7 bułka tarta 1 jaja 3 Kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 1026 kcal
Środa Zupa szczawiowa kości, wywar szczaw, ziemniaki seler korzeniowy 9 marchew pietruszka, korzeń cebula jogurt naturalny 7 Duszony gulasz wieprzowy z kopytkami i buraczkami zasmażanymi - 1,3,7,9 1007 kcal
Czwartek Zupa kapuśniak Ryż z jabłkiem i cynamonem polany jogurtem Galaretka 7,9 1048 kcal
Piątek Zupa fasolowa z warzywami Rybny kotlet mielony z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej - 1,3,9 1037 kcal

MENU W OKRESIE 15.09.2025 - 19.09.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa pomidorowa z ryżem Pierogi z serem i polewą jogurtowo-owocową - 1,3,7,9 1043 kcal
Wtorek Zupa gulaszowa Placki drożdżowe z jabłkiem Owoc sezonowy 1,3,7,9 1103 kcal
Środa Zupa pieczarkowa z makaronem Kotlet schabowy z ziemniakami mix salat z sosem winegret - 1,3,7,9 1039 kcal
Czwartek Zupa grochowa Potrawka z kurczaka z warzywami, kasza pęczak, mix warzyw gotowanych z bułką tartą Herbata owocowa 1,7,9 1056 kcal
Piątek Zupa zacierkowa z natką pietruszki Filet rybny panierowany z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty - 1,3,4,7,9 1011 kcal

MENU W OKRESIE 22.09.2025 - 26.09.2025

DZIEŃ Pierwsze danie Drugie danie Dodatek ALERGENTY KALORYCZNOŚĆ
Poniedziałek Zupa kalafiorowa z koperkiem Penne ze szpinakiem i mięsem drobiowym w sosie śmietanowym - 1,3,7,9 1023 kcal
Wtorek Rosół z makaronem Pieczone udko z ryżem, marchew z groszkiem Jogurt owocowy 1,3,7,9 1051 kcal
Środa Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem Kotlet mielony z mięsa mieszanego z ziemniakami i surówką z pora, jabłka i ogórka kiszonego - 1,3,7,9 1012 kcal
Czwartek Zupa ogórkowa z ziemniakami i koprem Pierogi z mięsem i kapustą okraszone cebulą Kompot wieloowocowy 1,7,9 1077 kcal
Piątek Zupa marchewkowo-dyniowa z zacierkami Pieczona ryba z puree ziemniaczanym surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego - 4,7 1033 kcal

Lista alergenów

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne;
  3. jaja i produkty pochodne;
  4. ryby i produkty pochodne;
  5. orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. soja i produkty pochodne;
  7. mleko i produkty pochodne;
  8.  orzechy;
  9. seler i produkty pochodne;
  10. gorczyca i produkty pochodne;
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. dwutlenek siarki;
  13. łubin;
  14. mięczaki

Regulamin korzystania z  gorącego posiłku

§ 1

 Postanowienia ogólne

 Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.

  1. Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
  2. Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
  3. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
  4. Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
  5. Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
  6. Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
  7. Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
  8. Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która  dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym  tydzień, którego jadłospis dotyczy.
  9. Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku          

 

§ 2

 Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole

  1. Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
  2. Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
  • zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
  • złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
  1. Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

§ 3

Zasady odpłatności za gorący posiłek

  1. Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
  2. Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
  3. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
  4. Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca  następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły  92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
  5. Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.

 § 4

Informacja o czasowej niezdolności ucznia

Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.

  1. W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
  2. W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.

§ 5

Zasady zachowania w jadalni

  1. Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
  2. Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
  3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
  4. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły

§ 6

Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

  1. zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
  2. kulturalnego spożywania posiłków,
  3. zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
  4. kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
  5. używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

 § 7

  1. Zabrania się w jadalni:
  • pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
  • wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
  • popychania, szarpania, biegania,
  • niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
  • korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
  1. W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.

 

 § 8

Postanowienia końcowe

 W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.

Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.

Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.

Zgody są dostępne u wychowawców klas.