główna zawartość strony
Obiady zapewnia Caternig 7 Heaven.
Cena obiadu 7 zł 40 gr. Wydawane są obiady dwudaniowe.
Chęć korzystania z pełnopłatnych obiadów rodzice (opiekunowie) zgłaszają do Kierownika świetlicy.
Możliwość korzystania z obiadów dofinansowywanych mają dzieci, których rodzice w określonym terminie 2 razy w roku tj. w lipcu i grudniu w MGOPS złożą stosowne dokumenty i zaświadczenia. Po otrzymaniu decyzji dzieci będą mogły korzystać z obiadów w naszej szkole.
- Oświadczenie rodzica o korzystaniu z gorącego posiłku wydawanego w jadalniRodzic może złożyć oświadczenie o korzystaniu z gorącego posiłku do końca roku szkolnego, w wybrane dni tygodnia lub jednorazowo.Dokument do wydruku i wypełniania ręcznego.
- Oświadczenie rodzica o korzystaniu z gorącego posiłku wydawanego w jadalniRodzic może złożyć oświadczenie o korzystaniu z gorącego posiłku do końca roku szkolnego, w wybrane dni tygodnia lub jednorazowo.Dokument do wypełnienia komputerowego.
- Oświadczenie rodzica o rezygnacji z gorącego posiłkuDokument do wydruku i wypełniania ręcznego.
- Oświadczenie rodzica o rezygnacji z gorącego posiłkuDokument do wypełnienia komputerowego.
MENU W OKRESIE 26.05.2025 - 30.05.2025
DZIEŃ | Pierwsze danie | Drugie danie | Dodatek | ALERGENTY | KALORYCZNOŚĆ |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Rosół z makaronem (wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka) | Smażony kotlet mielony (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, bułka tarta, jaja, olej rzepakowy) Ziemniaki gotowane z koprem Buraczki zasmażane | - | 1,3,7,9 | 1019 kcal |
Wtorek | Zupa jarzynowa zabielana jogurtem (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny) | Bitki wieprzowe duszone (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza gryczana Surówka z marchwi i jabłka | Owoc sezonowy | 1,3,7,9 | 1024 kcal |
Środa | Zupa pieczarkowa z makaronem (pieczarki, marchew, makaron, pietruszka, wywar drobiowy, seler, cebula, jogurt naturalny) | Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, mąka) Ziemniaki gotowane z koprem Surówka z sałaty lodowej | - | 1,3,7,9 | 1026 kcal |
Czwartek | Zupa meksykańska (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, groszek, fasola biała, ziemniaki) | Makaron z truskawkami (jogurt naturalny, truskawki, makaron) | Ciasto drożdżowe | 1,3,7,9 | 1005 kcal |
Piątek | Zupa zacierkowa (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula, jogurt naturalny) | Kotlet rybny (olej rzepakowy, ryba, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, marchewka) Puree ziemniaczane Kapusta zasmażana (kapusta biała, marchew, masło, koper) | - | 1,3,4,7,9 | 1026 kcal |
MENU W OKRESIE 02.06.2025 - 06.06.2025
DZIEŃ | Pierwsze danie | Drugie danie | Dodatek | ALERGENTY | KALORYCZNOŚĆ |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Dzień opiekuńczo-wychowawczy | - | - | - | - |
Wtorek | Zupa jarzynowa zabielana jogurtem (włoszczyzna, ziemniaki, marchew, wywar mięsny, seler, pietruszka, koperek, jogurt naturalny) | Bitki wieprzowe duszone (mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna) Kasza gryczana Surówka z marchwi i jabłka | Ciasto drożdżowe | 1,3,7,9 | 1024 kcal |
Środa | Kapuśniak (wywar drobiowy, ziemniaki, cebula, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka, sól, | Spaghetti carbonara (makaron, jogurt naturalny, jajka, mięso wieprzowe, sól, pieprz, liść laurowy) | - | 1,3,7,9 | 1026 kcal |
Czwartek | Rosół z makaronem (wywar drobiowy, marchew, seler korzeniowy, pietruszka) | Kotlet schabowy | Owoc sezonowy | 1,3,7,9 | 1019 kcal |
Piątek | Krupnik jęczmienny na mięsie drobiowym (marchew, kasza jęczmienna, ziemniaki, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny) | Naleśniki z dżemem owocowym (mąka, jajko, sól) | - | 1,3,7,9 | 1015 kcal |
MENU W OKRESIE 09.06.2025 - 13.06.2025
DZIEŃ | Pierwsze danie | Drugie danie | Dodatek | ALERGENTY | KALORYCZNOŚĆ |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Zupa meksykańska (passata pomidorowa, włoszczyzna, wywar mięsny, groszek, fasola biała, ziemniaki) | Pieczone udko z kurczaka (sól, pieprz, liść laurowy, czosnek) Ryż Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i kopru | - | 1,3,7,9 | 1015 kcal |
Wtorek | Zupa pomidorowa z makaronem (makaron, wywar drobiowy, pietruszka, jogurt naturalny, seler korzeniowy, cebula, przecier pomidorowy) | Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym (mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, mąka) Ziemniaki gotowane Surówka mix sałat (pomidor, ogórek, sałata) | Kompot wieloowocowy 250ml | 1,3,4,7,9 | 1026 kcal |
Środa | Zupa gulaszowa (wywar mięsny, włoszczyzna, przecier pomidorowy, jogurt naturalny, cebula, ziemniaki) | Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym | - | 1,3,7,9 | 1008 kcal |
Czwartek | Zupa zalewajka (kiełbasa, wywar mięsny, zakwas barszczu białego, włoszczyzna, jogurt naturalny, ziemniaki) | Pierogi z kapustą i mięsem okraszane cebulką (mąka, sól, jajko, pieprz, mięso wieprzowe, kapusta biała, sól, pieprz) | Galaretka | 1,3,7,9 | 1048 kcal |
Piątek | Zupa zacierkowa (marchew, wywar drobiowy, zacierka jajeczna, pietruszka, seler, cebula, jogurt naturalny) | Kotlet rybny (olej rzepakowy, ryba, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, marchewka) Puree ziemniaczane Pomidory ze śmietaną | - | 1,3,7,9 | 1037 kcal |
MENU W OKRESIE 16.05.2025 - 20.05.2025
DZIEŃ | Pierwsze danie | Drugie danie | Dodatek | ALERGENTY | KALORYCZNOŚĆ |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Dzień Rodziny | - | - | - | - |
Wtorek | Krupnik jęczmienny na mięsie drobiowym (marchew, kasza jęczmienna, ziemniaki, pietruszka, koper, wywar drobiowy, seler, cebula, por, jogurt naturalny) | Puree ziemniaczane Panierowany kotlet z kurczaka (mąka, jajka, bułka tarta, filet z kurczaka, olej rzepakowy) Surówka z kapusty pekińskiej | Herbata owocowa 250ml | 1,3,7,9 | 1103 kcal |
Środa | Zupa szczawiowa (ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka seler, por, wywar drobiowy, jogurt naturalny) | Karkówka duszona w sosie własnym (karkówka, liść laurowy, sól, pieprz) Kasza jęczmienna Kapusta zasmażana (kapusta biała, marchew, masło, koper) | - | 1,3,7,9 | 1039 kcal |
Czwartek | Boże Ciało | - | - | - | - |
Piątek | Dzień opiekuńczo-wychowawczy | - | - | - | - |
Lista alergenów
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne;
- jaja i produkty pochodne;
- ryby i produkty pochodne;
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne;
- mleko i produkty pochodne;
- orzechy;
- seler i produkty pochodne;
- gorczyca i produkty pochodne;
- nasiona sezamu i produkty pochodne;
- dwutlenek siarki;
- łubin;
- mięczaki
Regulamin korzystania z gorącego posiłku
§ 1
Postanowienia ogólne
Szkoła zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole.
- Korzystanie z ciepłego posiłku jest odpłatne i dobrowolne.
- Żywienie prowadzone jest w formie cateringu. Gorącym posiłkiem jest zupa oraz drugie danie.
- Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych w godzinach od 11:30 do 13:00.
- Miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez firmę cateringową jest jadalnia.
- Za stan techniczny pomieszczenia odpowiada dyrektor szkoły.
- Za wydanie posiłków i czystość pomieszczenia odpowiada wyznaczony pracownik obsługi.
- Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na posiłek i jadalni odpowiada wyznaczony nauczyciel świetlicy.
- Za jadłospis odpowiada firma cateringowa. która dostarczana go w ostatnim dniu wydawania posiłku poprzedzającym tydzień, którego jadłospis dotyczy.
- Jadłospis jest dostępny w miejscu wydawania posiłku
§ 2
Osoby uprawnione do korzystania z gorącego posiłku w szkole
- Uprawnionymi do korzystania z gorącego posiłku są uczniowie szkoły.
- Podstawą korzystania z posiłków przez ucznia jest :
- zakwalifikowanie ucznia przez MGOPS do dożywiania;
- złożenie przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia deklaracji korzystania z gorącego posiłku w postaci oświadczenia rodzica najpóźniej do godziny 13.00 dnia poprzedzającego skorzystanie z posiłku (wzór stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu).
- Rezygnacja ze spożywania gorącego posiłku następuje na podstawie oświadczenia o rezygnacji, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.
§ 3
Zasady odpłatności za gorący posiłek
- Opłata dzienna za gorący posiłek wydawany uczniom stanowi równowartość kosztu zakupu produktów spożywczych zużytych do przygotowania posiłku, tzw. „wsad do kotła”. Stawka wysokości opłat za posiłek określana jest przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Opłaty za posiłki ponoszą rodzice uczniów.
- Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki ustalana jest jako iloczyn opłaty dziennej oraz ilości dni, w których uczeń korzystał z posiłków.
- Miesięczne opłaty za posiłki należy wnosić do 10 – tego każdego miesiąca następującego po miesiącu, w którym uczeń korzystał z posiłków, przelewem na rachunek bankowy szkoły 92 9023 0006 0000 3391 2000 0010 Łódzki Bank Spółdzielczy Oddział w Krośniewicach, wskazując imię i nazwisko ucznia oraz klasę, którego wpłata dotyczy.
- Za datę uiszczenia opłaty uznaje się dzień wpływu środków na rachunek bankowy szkoły.
§ 4
Informacja o czasowej niezdolności ucznia
Rodzic ucznia jest zobowiązany zgłosić nieobecność ucznia w szkole z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn telefonicznie do sekretariatu lub świetlicy szkolnej najpóźniej do godz.13.00 w dniu poprzedzającym nieobecność ucznia.
- W przypadku niezgłoszenia nieobecności ucznia w szkole w sposób określony w ust. 1 opłata za posiłek będzie naliczana.
- W przypadku nieobecności ucznia istnieje możliwość odebrania zakupionego posiłku.
§ 5
Zasady zachowania w jadalni
- Po odbiór posiłku uczniowie ustawiają się w kolejce.
- Podczas wydawania posiłków w pomieszczeniu mogą przebywać, oprócz obsługi jadalni, osób dyżurujących , wyłącznie osoby spożywające posiłek.
- Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają pomieszczenie.
- W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie zobowiązani są respektować polecenia nauczyciela dyżurującego, osoby wydającej posiłki lub innego upoważnionego pracownika szkoły
§ 6
Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:
- zachowania czystości , a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
- kulturalnego spożywania posiłków,
- zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
- kulturalnego odnoszenia się do pozostałych osób przebywających w jadalni,
- używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.
§ 7
- Zabrania się w jadalni:
- pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców
- wnoszenia do jadalni własnych naczyń i sztućców,
- popychania, szarpania, biegania,
- niszczenia mienia szkoły i wyposażenia jadalni,
- korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefonów, tabletów, laptopów, itp.
- W przypadku nierespektowania powyższych zakazów wyznaczony nauczyciel świetlicy powiadamia wychowawcę klasy i rodziców.
§ 8
Postanowienia końcowe
W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją jadalni decyduje Dyrektor szkoły.
Nasza szkoła bierze udział w programach objętych dotacjami Unii Europejskiej „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”.
Rodzice na pierwszym zebraniu klasowym w danym roku szkolnym podpisują zgodę na udział w w/w programach.
Zgody są dostępne u wychowawców klas.