główna zawartość strony

Warsztaty kulinarne

8 grudnia uczniowie klasy VIb mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Panią Iwonę Pietrzak-Gmerek w Zajeździe Basior w Skłótach.

Podczas zajęć uczniowie poznali historię pierogów, które do Europy przywedrowały z Chin dzięki Marco Polo, a do Polski w XIII wieku z Rusi, stając się nieodłącznym elementem kuchni polskiej i wpisując się w kanon najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole.

Uczniowie pod okiem Pani Dorotki wyrabiali ciasto na pierogi i uszka, wałkowali je, a następnie nadziewali i uczyli się różnych technik sklejania. Śmiechu i zabawy było przy tym co niemiara. Podczas warsztatów dzieci miały okazję poznać specyfikę pracy kelnera, nakryć do stołu oraz spróbować samodzielnie przygotowanego dania. Uczniowie z podekscytowaniem uczestniczyli w zabawie z Kołem Fortuny, wymyślanie i wykonywanie zadań i wyzwań wiązało się z wieloma emocjami.

Opiekę nad uczestnikami warsztatów sprawowały Panie Alicja Farmuga i Małgorzata Wiśniewska.

Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł
Warsztaty kulinarne Artykuł