główna zawartość strony
Warsztaty kulinarne
Podczas zajęć uczniowie poznali historię pierogów, które do Europy przywedrowały z Chin dzięki Marco Polo, a do Polski w XIII wieku z Rusi, stając się nieodłącznym elementem kuchni polskiej i wpisując się w kanon najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole.
Uczniowie pod okiem Pani Dorotki wyrabiali ciasto na pierogi i uszka, wałkowali je, a następnie nadziewali i uczyli się różnych technik sklejania. Śmiechu i zabawy było przy tym co niemiara. Podczas warsztatów dzieci miały okazję poznać specyfikę pracy kelnera, nakryć do stołu oraz spróbować samodzielnie przygotowanego dania. Uczniowie z podekscytowaniem uczestniczyli w zabawie z Kołem Fortuny, wymyślanie i wykonywanie zadań i wyzwań wiązało się z wieloma emocjami.
Opiekę nad uczestnikami warsztatów sprawowały Panie Alicja Farmuga i Małgorzata Wiśniewska.