główna zawartość strony
Podróż w głąb ziemi - wycieczka do Kopalni Soli w Kłodawie
Zjazd windą z prędkością 6 m/s 600 m pod ziemię pozostawił w nas niezapomniane wrażenia. Dzieci dowiedziały się, iż naturalna sól kamienna o białej oraz unikalnej różowej barwie powstawała w okresie cechsztyńskim ponad 250 mln lat temu z odparowania mórz i oceanów. Sól wydobywana w Kłodawie znajduje głównie zastosowanie jako sól kuchenna. Właśnie z tej kopalni wydobywana jest większość soli goszczącej na naszych stołach. Oprócz celów spożywczych sól jest wykorzystywana w rolnictwie, w przemyśle chemicznym, w drogownictwie do zimowego utrzymania dróg. Podczas tej niezwykłej wędrówki, spacerując podziemnymi chodnikami dzieci poznały postać św. Barbary oraz św. Kingi patronki górników. Pan przewodnik zapoznał uczniów ze specyfiką pracy i zawodem górnika. Przybliżył również wartości spożywcze i lecznicze soli kłodawskiej. Mieliśmy okazję obejrzeć wyeksploatowane komory solne, maszyny używane w podziemnym górnictwie i inne osobliwości górnictwa solnego. Była to piękna lekcja o tajemnicach wnętrza ziemi, która dostarczyła dzieciom wspaniałych i niezapomnianych wrażeń. Podczas wycieczki dziećmi opiekowali się p. Agnieszka Morawska, Małgorzata Wiśniewska, Aleksandra Marciniak, Dorota Klarzak, Katarzyna Pietrzak i pan Jarosław Morawski.